Stordammens juniorambassadörer reser till Bryssel!

Vi är stolta att meddela att våra juniorambassadörer, i samarbete med Internationella gymnasiet i Uppsala, kommer att åka till Bryssel för en spännande lärandeupplevelse den 12–14 februari. Följ med oss på vår resa genom att hålla koll på vårt instagramkonto @stordammen_eu och skolans hemsida!

EU ambassadörer till Bryssel.jpg

Emilia 8C, Anton 7C, Elin 8C, Molly 8C, Elsa 8C, Alva 8C och Wilda 7A (saknas på bild gör Ebba 9C)

 

Resan är en del i vårt projekt som EPAS-skola (Europaparlamentets ambassadörsskolor). EPAS-nätverket som vi ingår i sedan 2023 är ett europeiskt nätverk av skolor i olika EU-länder. Programmets syfte är att ge ungdomar större kunskap om EU och demokrati. Under denna resa kommer våra juniorambassadörer att lära sig mer om den Europeiska unionen och dess centrala institution, Europaparlamentet.

Våra elever kommer att delta i ett program som bland annat inkluderar en rundtur i Europaparlamentet. De kommer också att få möjlighet att sitta på åhörarläktaren i parlamentet och lyssna på debatt mellan parlamentarikerna. En av höjdpunkterna under resan kommer vara möjligheten för våra juniorambassadörer att träffa en av Sveriges europaparlamentariker. Detta möte kommer att ge dem en unik chans att ställa frågor, lära sig mer om det dagliga arbetet och få insikt i hur politiska beslut påverkar medborgarna. Utöver det kommer vi bl.a. att besöka House of European History och Parlamentarium.

Syftet med resan är att ge eleverna möjlighet att fördjupa sina kunskaper om EU:s funktion, dess beslutsprocesser och dess inverkan på medlemsländerna. De kommer även att inspireras inför framtiden, till exempel vad gäller framtida karriärer inom områden som politik, internationella relationer och juridik. Genom denna erfarenhet kommer de att kunna dela med sig av sina upplevelser och insikter till sina skolkamrater på Stordammens skola och därigenom bidra till en ökad medvetenhet om vikten av demokrati, internationellt samarbete och förståelse. Eleverna kommer också att vara väl förberedda för att organisera ett skolval inför EU-valet den 9 juni.

Följ med oss på vår resa genom att hålla koll på vårt instagramkonto @stordammen_eu och skolans hemsida för uppdateringar, bilder och berättelser från våra juniorambassadörer i Bryssel. Vi ser fram emot en fantastisk resa och de möjligheter den kommer att skapa för våra elever och deras framtida engagemang.

24 januari 2024